رَوز معلم، چگونه روز معلم شد؟
شریف امامی در اسفندماه سال 39 کابینه خود را به مجلس شورای ملی معرفی کرد و پست وزارت فرهنگ رابه دکتر جهانشاه صالح سپرد. نخست وزیر هنگام اعلام برنامهها ی خود گفت:" راجع به حقوق معلمان بایستی به اطلاع برسانم که با تعبیض فاحشی که نسبت به آنها شده، لازم بود که توجهی به حقوق آنها بشود و بالاخص انهایی که حقوقهای پایین میگرفتند وحقوق بسیار کمی داشتند که این کار شده است."
شریف امامی به قول خود عمل کرد. در جلسه روز یکشنبه دهم اردیبهشت ماه سال 1340 جهانشاه صالح وزیر فرهنگ لایحه " اشل حقوقی جدید فرهنگیان " را تقدیم مجلس شورای ملی کرد. به موجب این لایحه حداکثر حقوق اموزگاران 10600 ریال و حقوق دبیران 14500 ریال پیش بینی شده بود. این لایحه دارای جدول حقوقی و بسیار مفصل بود. ادامه مطلب...
یک جوان شایسته چه ویژگی ها و اوصافی باید داشته باشد؟ به تعبیر دیگر جوان مطلوب کیست؟ در این مورد آداب و خصلت های فراوانی مطرح است که یک جوان مطلوب و شایسته آنها را باید دارا باشد، از جمله این خصلت ها صالح بودن است. در غررالحکم جلد 2 صفحه 575 آمده است: “الولد و الصالح اجمل الذکرین” فرزند صالح و شایسته زیباترین یادآوری از دو بخش یادآوری های انسان است. یعنی کارها و اعمال انسان یک یادگار خیر و فرزند صالح یادگار خیر دیگری است که از دیگری زیباتر است. پس باید جوانان و فرزندانی صالح تربیت کرد و از خود به یادگار گذاشت.
ناصح بودن
دومین خصلت ناصح بودن است. جوان علی رغم شور و احساس، زور بازو و غرور اگر پیرو احساس و هوس نباشد و در پی شر و بدی نگردد برعکس به دنبال خیر و خوبی، خیرخواه و ناصح باشد، بسیار مطلوب و پسندیده است. حضرت علی(علیه السلام) محمدبن ابی بکر را چنین توصیف می کند: “فعندالله نحتسبه ولدا ناصحا” (نهج البلاغه نامه 35.)
مصیبت شهادت محمدبن ابی بکر را که فرزندی ناصح و خیرخواه بود را به حساب خدا می گذارم. در حدیثی از پیامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه و آله) چنین آمده است: “خیر شبابکم من تشبه بکهو لکم”.(میزان الحکم ج 5 ص 6) یعنی بهترین جوان هایتان آنانند که به پیران شبیه باشند. مقصود از شباهت جوانان به پیران آن است که پختگی و خیرخواهی و مسلط بودن بر هوس ها و احساسات را که در پیران است دارا باشند؛ اگر جوانی این چنین باشد پس شبیه افراد مسن خواهد بود. از جمله ویژگی بزرگسالان آن است که دنبال خیر و صلاح هستند، در پی خواسته های احساسی و شهوانی نیستند. یعنی آنان ناصح هستند، اگر جوانی ناصح باشد شبیه پیر است و پسندیده است. چنانچه اگر پیری دنبال شر و احساسات و شهوات باشد مذموم و ناپسند است. در میزان الحکم جلد 5 آمده است “و شرکهو لکم من تشبه شبابکم”، یعنی پیران بد کسانی هستند که شبیه جوانان می باشند.
مرد کور
روز مردی کوری روی پله های ساختمانی نشسته وکلاه و تابلویی را درکنارپایش قرار داده بود. روی تابلو خوانده می شد :من کور هستم ،کمک کنید . روز نامه نگار خلافی از کنار او می گذشت ، نگاهی به او انداخت فقط چند سکه در داخل کلاه بو د. او چند سکه داخل کلاه انداخت و بدون اینکه ا ز مرد کور اجازه بگیرد تابلوی اورا برداشت آن را برگرداند و اعلان دیگری روی آن نوشت و تابلو را کنار پای او گذاشت و آنجا را ترک کرد . عصر انروز روزنامه نگار به آن محل برگشت و متوجه شد که کلاه مرد کور پر از سکه و اسکناس شده است مرد کور از صدای قدم های اوروز نامه نگار را شناخت و خواست اگر او همان کسی است که آن تابلو را نوشته بگوید که بر روی آن چه نوشته است ؟ روزنامه نگار جواب داد : چیز خاص و مهمی نبود ، فقط نوشته شما را به شکل دیگری نوشتم و لبخندی زد وبه را ه خود ادامه داد. مرد کور هیچ وقت ندانست که او چه نوشته است ولی روی تابلو ی او خوانده می شد :
امروز بهار است ، و.لی من نمی توانم آن را ببینم !!!!!!
وقتی کارتان را نمی توانید پیش ببرید استراتژی خود را تغییر بدهید خواهید دید بهتر ین ها ممکن خواهد شد باور داشته باشید هر تغییربهترین چیز برای زندگی است.
حتی برای کوچک ترین اعمالتان از دل ،فکر، هوش وروح تان مایه بگذارید این ر.ز موفقیت است ......لبخند بزنید
تولید یک فکر جدید
-ایجاد ارتباط بین پدیده هایی که قبلا با هم هیچ ارتباطی نداشته اند
- الهام، بصیرت ناگهانی
-تلفیق بینش و تجربه کردن
- نگاهی متفاوت به پدیده ها ،نگاهی که نسبت به سایر افراد متفاوت باشد
خلاقیت هوش واستعداد نیست ،تقلید وحفظ کردن مطالب نیست. هر انسان زنده ای بالقوه خلاق است ممکن است، کودکان بسیاری باشند که از هوش بالایی بر خوردار بوده ولی خلاق نباشند .
هیچ بعید نیست که افرادی با بهره ی هوشی پایین، خلاق باشند . این گونه افراد هم اگر شرایط واعتماد به نفس لازم در آن ها بهوجود آید می توانند خلاق باشند.
«خلاقیت» استعدادی همگانی است و محدود به افراد خاصی نمی شود، همه ی انسان ها با این توانایی به دنیا می آیند و به وسیله ی آموزش واکتساب می توانند آن را پرورش دهند و تکنیک ها وفرایند های آن را بیاموزند.
خلاقیت شامل دو عنصر است :
1-این که موهبتی الهی و همگانی است
2-شامل هر چیز نویی می شود که ارزشمند وکاربردی بوده و مبتنی بر یافته ها و تجربه های قبلی باشد و از روش علمی پیروی کند .
خلاقیت، تنها شرط بقا برای جوامع وتمدن های امروزی است و برای هماهنگی و انطباق با دنیای نوین، استفاده از توان افراد خلاق ضروری است زیرا تنها چیزی که انسان را اشرف مخلوقات ساخته، توان تفکر خلاق اوست و خلاقیت به منزله ی مرگ وحیات یک جامعه به شمار می رود وهر تمدنی که به سوالات نو پاسخ های کهنه بدهد زمان انحطاط آن فرا رسیده است .
بنابر این برنامه ریزی امروز بر مبنای قوانین دورههای گذشته حرکت در مسیر بیراهه است.
پس باید آینده و قوانین آن را شناخت و حال وآینده را بر اساس این قوانین طرح ریزی کرد.
به طور کلی می توان گفت افراد خلاق انگیزهی پیشترفت بالا ،کنجکاوی فراوان، علاقمندی مفرط به نظم وترتیب ، قدرت ابراز وجود و اعتماد به نفس بالا، شخصیت غیر متعارف و کامروا ، پشتکار بالا-استقلال،طرز فکر انتقادی ،انگیزه ی زیاد ودانش وسیع،اشتیاق و احساس سر شار زیبا پسندی،علاقهی کم به معا شرت و روابط اجتماعی و اشتیاق زیاد به مسائل اجتماعی و قدرت تا ثیر گذاری بر دیگران را داردند.
راهکارهای رشد وپرورش خلاقیت در کودکان:
1-به کودکان مسئولیت بدهیم
2-اجازه داشته باشند همه جا راخوب بازبینی ووارسی نمایند
3- اجازه ی سوال کردن داشته باشند
4-لوازم ووسایل مختلف در اختیارآنها قرارگیرد تا با بررسی آنها قدرت تخیل او افزایش یابد .
5-به آنها فرصت فکر کردن ودر رویا فرو رفتن بدهیم .
6-ایشان را به بازی با کلمات تشویق کنیم .
7-در مورد کارهای هنری اش بهخصوص نقاشی ارزیابی درست و منصفانه داشته باشیم .
8-از داستان، شعر، موسیقی و نقاشی برای پرورش فعالیت هایش استفاده کنیم.
9-همیشه به آنها القا کنیم که به جای کلمه ی نمی توانم از کلمه ی می توانم استفاده کنند.
10-از کلمات زننده مانند زود باش،یا دست وپا چلفتی و غیره هرگز استفاده نکنیم
11-مسافرت ها ،اردوها ،بازدید ها،استفاده از وسایل دست سازو پازل وغیره را افزایش دهیم (چون همه ی این موارد خلاقیت زاست و موجبات رشد وتعالی را فراهم می آورد)
عواملی که که باعث از بین رفتن خلاقیت میشوند:
1-ایجاد میدان رقابت
2-شرط گذاشتن نمره و تعیین جایزه در پایان هر فعالیت
3-استفاده ی مدام از جایزه و پاداش بهخصوص اگر جایزهی مادی باشد
4-ایجادمحیط غیر صمیمی
5-حرکت های خصمانه در بر خورد با فعالیتهای آزادانه ی کودک
6- عدم توجه به نظرات کودکان
7-پاسخ مستقیم به سوالات کودکان
8-عدم آشنایی والدین و معلمان با مفهوم واقعی خلاقیت
9-انتقادهای مکرر از کار های کودک
10-به کودک لقب بزرگسال دادن
11-تاکید بر هوش وحافظه ی کودک
12-احترام نگذاشتن به خلوت کودک
13-بها ندادن به کارهای غیر معمول وی
14-ترس از بروز اشتباه (بهخصوص در بین گروه
15-تصور نادرست از خود (خود پنداری منفی)
16-سخت گیریهای اطرافیان بخصوص پدر ومادر ومعلم ، با دستور واجبار برخورد کردن .
زنده نگه داشتن خلاقیت در خانه ومدرسه
عواملی همچون تکالیف زیاد، تا کید بر محفوظات ،اجرای برنامه های هماهنگ و انتظارداشتن از همه در یک سطح ،عدم توجه به تفاوتهای فردی ،اعمال انظباط و مقررات شدید ، تشویق به کسب نمرات بالا،ایجاد رقابت ناسالم برای ممتاز شدن ،بی توجهی به ویژگیهای کودکان خلاق، سبب می شود که به تدریج خلاقیت کودکان کاهش یابد ؛ لازم به ذکر است مدرسه وخانواده در شکوفایی خلاقیت ها وزمینه های بروز آن نقش مهمی دارند، چرا که سن ورود به مدرسه در ارتباط با خلاقیت های ذهنی سنی بسیار حساس وبحرانی در است .
یکی از ارکان موثر بر رشد خلاقیت یا عدم آن،محیط مدارس است. مدارسی که شرایط مطلوب و تعالیم نو را پیش روی دانش آموزان می گذارند می توانند پایگاه خوبی برای پرورش و رشد خلاقیت باشند ؛ بر عکس مدارسی که در آن ها تعالیم دیکته می شود و قوانین خشک و بی روح بر آن حاکم است ،اینگونه مدارسی خود، موانعی برای بروز خلاقیت ها هستند که در جوامع کنونی و در قرن( 21) باز هم در کشور ما کم نیستند .
اگر اهمیت خلاقیت برای همه آحاد جامعه و بخصوص برای همه ی فرهنگیان ودانش آموزان روشن و شناخته میشد، در مدت زمان کوتاهی وضعیت اجتماعی ، اقتصادی ،علمی وفرهنگی جامعه تغییرات چشم گیری می یافت چرا که آموزش و پرورش محور توسعه ی پایدار هر جامعه است .
بازخوردهای توصیفی در مورد دانش آموزان نزدیک به انتظار
گوشه برگه هایت برگه های کتابت چکار کنیم صاف بشه قشنگ و زیبا بشه
گلم باید بدونه که خط های زمینه می کنه کمکش تا خطش بشه نمونه
نوشتی آرام و خوب حالا شدی تو محبوب
کمی تلاش بیشتر هستش برات مفیدتر
یادت نره خط کشی فردا حتما بکشی
فرشته بهشتی آخر وقت نوشتی؟
فرشته بهشتی بی حوصله نوشتی؟
فرشته بهشتی خسته بودی نوشتی؟
بازخوردهای توصیفی در مورد دانش آموزان نیازمند تلاش بیشتر
کارهای بهترت رو من به زودی ببینم
1،2،3،4 دندونه ها رو بشمار
هر کاری وقتش خوبه تو مدرسه یا خونه
درست بگو و رسا جواب این سوال ها
دقت و سعی و تلاش به اندازه داشته باش